Jantina Strijker: (ex-)vrouw van een SS’er, verzetsheldin en toch verguisd

Jantina StrijkerOp het moment dat je alle opmerkelijke verhalen over de oorlog zo’n beetje denkt te kennen, verschijnt er altijd weer een nieuw verhaal waarvan je denkt ‘hoe is het mogelijk?’
Het levensverhaal van Jantina Strijker lijkt bijna verzonnen, zoveel is er gebeurd. Een verhaal van uitersten, maar uiteindelijk met Jantina en haar kinderen als slachtoffer, terwijl ze zoveel voor anderen heeft gedaan en voor anderen heeft betekend.Wat mij betreft is ze een onbekende heldin. Bekijk hieronder de uitzending van RTV Oost (ca. 7 min), waarin schrijfster Metje Blaak vertelt waarom ze het verhaal van Jantina Strijker heeft opgetekend en wat haar persoonlijk zo raakte. Ook Jantina’s zoon Rudy Klomp komt aan het woord.

De Enschedese Jantina Strijker leidde in de Tweede Wereldoorlog ongewild een dubbelleven. Ze trouwde vlak voor de oorlog met Klaas Klomp, die zich al snel bij de Waffen SS aansloot. Daarmee kreeg ook Jantina Strijker een stempel, maar zij sloot zich aan bij het stille verzet van de Enschedese dominee Overduin. Ze hielp onderduikers en vooral kinderen, Joodse én NSB-kinderen.
Na de oorlog bleef Jantina Strijker het SS-stempel houden. Niet alleen Jantina, ook haar kinderen en kindskinderen. De impact van een oorlog duurt generaties lang. Het inspireerde de van oorsprong Hengelose Metje Blaak, nu vooral schrijfster en filmmaker, tot haar tweede docuroman. Zij sprak met velen die Jantina hebben gekend, noteerde de feiten en schreef het ontbrekende verhaal: Jantina, oorlog in een Engel.
Het is een waargebeurd verhaal over Jantina Strijker die opgroeit in Enschede. In een groot gezin van zestien kinderen dat daar in de textiel-hoogtijdagen ging wonen in de Tulpstraat. Haar iets oudere zus Lena sterft aan tbc als ze 20 is, vlak voor de oorlog. Dat is een grote klap voor Jantina. De bijzondere Lena heeft een boekje voor haar achtergelaten. Met, zo blijkt, voorspellende notities. Het redt haar, maar ontwortelt haar uiteindelijk ook.
Toch in gevangenis terecht
Tijdens de vecht- en scheidingsperiode van haar man Klaas belandt Jantina bij de weduwe van dichter Willem Kloos in Den Haag. Het is een veilige plek gedurende haar verzetsactiviteiten. Als nodig gebruikt ze haar SS-identiteitskaart om zichzelf en anderen te redden tijdens controles. Toch komt ze in de Scheveningse gevangenis terecht, waar ze maandenlang wordt ondervraagd en gemarteld. De gedichten van Kloos houden haar op de been, maar Jantina komt mentaal zwaar beschadigd uit de oorlog. Waarna ze geen erkenning krijgt maar nogmaals wordt verguisd nadat ze achtergelaten NSB-kinderen redt.

3,696 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Elmer den Braber

Schrijver van de roman "Mijn vader was een NSB´er". Ik blog over schrijven, de Tweede Wereldoorlog, social media en wat er nog meer op mijn pad komt. Tevens auteur van "Het sprookje van Eindhoven". Volg me op Twitter via @edenbraber.

Geplaatst in Achtergrond, Actueel, Boek, Film, Geschiedenis, NSB, Tweede Wereldoorlog
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Bekijk de trailer van “Mijn vader was een NSB’er” !

Bestel hier mijn roman

omslag Mijn vader was een NSB'er

Betaling met iDeal mogelijk
© Elmer den Braber en Uitgeverij de Spion

Op de hoogte blijven van mijn roman “Mijn vader was een NSB’er? Laat hier je e-mailadres achter

Blog Traffic

Pages

Pages|Hits |Unique

  • Last 24 hours: 0
  • Last 7 days: 0
  • Last 30 days: 0
  • Online now: 0
garcinia cambogia effets secondaires

Ook verkrijgbaar op Apple iBooks!