Uniek filmmateriaal Weesp uit 1920

 

achtergracht Weesp 1920Willy MullensHoe zag Weesp er voor de oorlog uit? Een van de eerste filmmakers uit Nederland, Willy Mullens, geboren in Weesp, maakte in 1920 onderstaande film over Weesp.
In een kleine 8 minuten weet Mullens de kijker een prima beeld te geven van het pittoreske stadje aan de Vecht en haar inwoners.

De documentaire van Mullens productiebedrijf Haghe film, brengt de belangrijkste gebouwen, waterwegen, monumenten, straten en pleinen van Weesp in beeld. Zo zijn opnamen te zien van de Vecht, de sluis, de Stammerdijk, de Singel, de protestantse kerk, het stadhuis, de Nieuwstraat en het landhuis Casparus. Weespers lopen, fietsen en varen door het beeld. Met zijn vele grachten en gelegen aan de Vecht blijkt Weesp ook een goede plaats voor sportvissers.
Of het gefilmde stadsbeeld in deze tijd nog goed herkenbaar is? Zie daarvoor het filmje daaronder.

 

Fragment uit de video van Weesp uit 1920 door Willy Mullens, gemonteerd met dezelfde beelden uit 2012. Een initiatief van Hans Otten.

Weetje: Willy Mullens maakte in 1918 ook al een film in Weesp, toen de grote treinramp plaatsvond op vrijdag dertien september. De film staat helaas niet op internet, maar het EYE filmmuseum heeft deze in haar archief.

Onderstaande video is echter een goed in elkaar gezet alternatief. De maker heeft met originele, historische foto’s de treinramp in Weesp gereconstrueerd.

3,258 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

Elmer den Braber

Schrijver van de roman "Mijn vader was een NSB´er". Ik blog over schrijven, de Tweede Wereldoorlog, social media en wat er nog meer op mijn pad komt. Tevens auteur van "Het sprookje van Eindhoven". Volg me op Twitter via @edenbraber.

Geplaatst in Achtergrond, Boek, Film, Foto's, Geschiedenis, Nieuws, Tweede Wereldoorlog, Video, Video's
Tags: , , , , , , , ,
Een reactie op “Uniek filmmateriaal Weesp uit 1920
  1. Rein Quint zegt:

    In reactie op de film over de spoorwegramp bij Weesp in 1918. In het commentaar wordt bij tijdsaanduiding, 3.38 uur gesproken over 13 december, volgens mij was het 13 september 1918. Verder een prachtig document over deze ramp. Met vriendelijke groet, Rein Quint

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Bekijk de trailer van “Mijn vader was een NSB’er” !

Bestel hier mijn roman

omslag Mijn vader was een NSB'er

Betaling met iDeal mogelijk
© Elmer den Braber en Uitgeverij de Spion

Op de hoogte blijven van mijn roman “Mijn vader was een NSB’er? Laat hier je e-mailadres achter

Blog Traffic

Pages

Pages|Hits |Unique

  • Last 24 hours: 0
  • Last 7 days: 0
  • Last 30 days: 0
  • Online now: 0
garcinia cambogia effets secondaires

Ook verkrijgbaar op Apple iBooks!