Voor wie is deze website?

vraagteken foto

Er zijn veel vragen over de NSB

Als je geïnteresseerd bent in de Tweede Wereldoorlog en alles wat daaromheen heeft plaatsgevonden, dan mag deze website niet ontbreken bij jouw favorieten. Zoals je waarschijnlijk al vermoedt is de website opgezet rondom mijn roman “Mijn vader was een NSB’er”

Het boek en deze website hebben onder andere als doel om de bezoeker een kijkje in de NSB geschiedenis te geven van Nederland in het algemeen, en gewone Nederlanders in het bijzonder.

De groei en populariteit van de NSB roept zelfs vandaag de dag nog vragen op, zoals:

 

Vragen over de NSB

 • Hoe kan het toch dat zovelen zich aansloten bij de foute partij?
 • Waar stond de NSB precies voor?
 • Hoe kan het dat sommige NSB’ers zich schuldig maakten aan verschrikkelijke misdaden?
 • Waren alle NSB’ers zo bruut of ging het om een kleine groep?
 • Welke invloed heeft de verkeerde keuze van vader en/of moeder gehad op de kinderen en kleinkinderen?
 • Hoe gaan NSB nakomelingen om met het ‘foute’ verleden van hun ouders?
 • Hoe zijn Nederland en de Nederlanders omgegaan met NSB’ers na de oorlog?
 • Wat ging er om in de gedachten van NSB kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog?
De rode of de blauwe, welke kies je?

Wat zou jij hebben gedaan? (photocredits)

Dit zijn vragen waarop ik een antwoord probeer te geven, zowel aan de hand van historisch (beeld)materiaal alsook door mijn roman. Mijn boek heb ik zo geschreven dat het waargebeurd had kunnen zijn; sterker nog, veel onderdelen van mijn boek zijn echt gebeurd. Natuurlijk heb ik het voordeel van de terugblik en dan is het makkelijk praten, maar al zou mijn inzet een klein beetje duiding kunnen geven aan het onderwerp, dan ben ik een tevreden mens. Buiten de laag van alles wat met de NSB te maken heeft, gaat met name mijn roman nog verder. In “Mijn vader was een NSB’er” laat ik je de wereld bezien door de ogen van de jonge en de oude Elsa Aaldering. Zij stuit op levensvragen die wij allemaal op een of ander moment tegen het lijf lopen.

Waar worstelt Elsa Aaldering mee?

 • Wat is op dit moment de juiste keuze? En is dat over 10 jaar nog steeds de juiste keuze?
 • Aan wie moet ik loyaal zijn?
 • Wie kan ik vertrouwen?
 • Wat is vriendschap waard in tijden van oorlog? En in tijden van vrede? Is het beter om een geheim verborgen te houden of om het op te biechten?
 • Hoe lang kunnen mensen zich schamen en schuldig voelen over iets wat een ander heeft gedaan?
 • Als het erop aan komt, als het mes op je keel ligt, welke keuze maak je dan?
 • Hoe vergevensgezind ben ik? Draag ik een leven lang wrok?
 • Is het beter om zaken uit te praten of om te zwijgen?
 • Cijfer ik mezelf weg voor de lieve vrede? En is dat goed, of juist niet?

Zomaar even een opsomming van vragen die je als lezer van mijn roman kan afvragen. Hopelijk helpt deze website en het verhaal van Elsa jou om een eigen beeld te vormen van dit bizarre hoofdstuk van de Nederlandse geschiedenis en laat het je stilstaan bij de keuzes die je in je eigen leven maakt. Goed om te weten en voor de volledigheid: met deze website en met mijn boek wil ik op geen enkele wijze een vorm van sympathie uitspreken voor de NSB. De daden die sommige leden hebben begaan, zijn lafhartig, bespottelijk en mensonterend.

Mijn interesse gaat puur uit naar de mensen achter de geschiedenis, of zij nu direct betrokken waren bij de NSB, slachtoffers waren van de NSB of dat zij nazaten van NSB’ers zijn. En vooral welke keuzes maakten zij en waarom.

Tot slot wil ik afsluiten met het volgende spreekwoord:

“Een schip op het strand is een baken op zee”

5,687 totaal aantal vertoningen, 2 aantal vertoningen vandaag

4 reacties op “Voor wie is deze website?
 1. Gerrit de Waart zegt:

  Elmer den Braber: het boek “mijn vader was …” in 1 keer uitgelezen. Goed beeld m.b.t. wat betreft dat het niet altijd zwart / wit was.
  Ik heb in mijn familie 2 verhalen ontdekt.
  1. Opa die eigenlijk een “goede NSB er” was en gevolgen voor familie.
  2. Oom die bij SS ging na indoctrinatie in gevangenschap als NL soldaat in 1940. Maar in NL niet wilde vechte tegen eigen volk en is aangesloten bij verzet. Hierbij gefussileerd en pas vorig jaar uit massagraf geindentificeerd enz.

  Mocht je op ditniveau nog een vervolg roman willen maken dan kan ik jemisschien van input voorzien.

  Groeten,

  Gerrit de Waart

  • Wat een verhaal, Gerrit. Dus jouw oom deserteerde bij de SS en sloot zich aan bij het verzet? En daarna is hij door de nazi’s geëxecuteerd?
   Inderdaad wel materiaal voor een boek of in ieder geval een blog.
   Heb je nog meer informatie? Je kunt me mailen op info(apestaartje)elmerdenbraber.nl Dank!

 2. Hallo Elmer,

  Jij zult ongetwijfeld de documentaire ‘Zwarte Soldaten’ van Joost Seelen hebben gezien. Zo niet, een absolute aanrader!

  http://www.bestelcentrale.nl/nl/dvd_zwarte_soldaten

1 Pings/Trackbacks op "Voor wie is deze website?"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Bekijk de trailer van “Mijn vader was een NSB’er” !

Bestel hier mijn roman

omslag Mijn vader was een NSB'er

Betaling met iDeal mogelijk
© Elmer den Braber en Uitgeverij de Spion

Op de hoogte blijven van mijn roman “Mijn vader was een NSB’er? Laat hier je e-mailadres achter

Blog Traffic

Pages

Pages|Hits |Unique

 • Last 24 hours: 0
 • Last 7 days: 0
 • Last 30 days: 0
 • Online now: 0
garcinia cambogia effets secondaires

Ook verkrijgbaar op Apple iBooks!